top of page

C h a w a n   /   T h e e c e r e m o n i e   k o m 
Dit is slechts een selectie van het aanbod, meer te zien op mijn atelier.
Prijzen vanaf:  €65,- 
Voor actueel werk en activiteiten: check mijn 
Instagram:

  • Instagram

De Chawan

(cha=thee, wan=kom)

 

Een chawan is een Japanse theeceremonie kom, speciaal voor dit doel gemaakt. In de Japanse theeceremonie wordt altijd matcha (wat letterlijk ‘gemalen thee’ betekent) gebruikt. Het matcha poeder wordt met een speciaal bamboe theeschepje afgemeten, begoten met heet water en opgeklopt met een bamboe klopper (chasen), tot het schuimt. Daarom heeft de kom een royale maat.

 

Chawans zijn ambachtelijk handgemaakt en worden gesneden volgens de zogenaamde Kurinuki techniek, maar kunnen ook gedraaid of in combinatie met beide technieken vervaardigd worden. Het is een complex proces waarbij onregelmatigheden een bewust onderdeel van het concept vormen.

 

Iedere chawan is dan ook uniek, en wordt niet als serie vervaardigd. De maten variëren en elke chawan heeft een eigen karakter en krijgt zelfs een eigen naam. Je kunt daarom een chawan uitzoeken die goed in je handen en bij je smaak past.

 

Je kunt natuurlijk ook andere warme dranken in je chawan serveren. Speciaal aanbevolen Japanse theesoorten zijn: Gyokuro, Sencha, Bancha, Houjicha en Genmaicha. 

 

Matcha (gemalen thee)

 

Ondanks dat matcha van de gewone theestruik (Camelia Sinensis) wordt gemaakt, is het anders om twee redenen: drie tot vier weken voor het oogsten worden de theeplanten in de schaduw verder gekweekt en de stengels en nerven worden tijdens de verwerking verwijderd. Zonder direct zonlicht vertraagt de groei en maakt de plant meer chlorofyl aan, de bladeren kleuren donkerder en de plant maakt aminozuren aan, in het bijzonder L-theanine. Dan worden alleen de beste theeknoppen met de hand geplukt. Vervolgens worden de blaadjes gedroogd, de stengels en nerven worden verwijderd waarna het langzaam met een molensteen wordt gemalen - het kan wel een uur duren om 30 gram matcha te vermalen -  tot een fijn heldergroen poeder. Vanwege de beperkte houdbaarheid is het cruciaal om de matcha luchtdicht en in het donker te bewaren, om verkleuring en smaakverandering tegen te gaan.

 

Matcha is heel gezond en bevat ongeveer 5 keer zoveel antioxidanten als andere thee. Verder bevat het o.a. calcium, kalium, ijzer, vitamine A, C en eiwitten. Al deze ingrediënten versterken ons immuunsysteem. Matcha is ook rijk aan cafeïne en L-theanine die gecombineerd een speciale werking hebben die zowel rustgevend als verhelderend is. 

Meer over het kopen van een Chawan...

 

Volgens de traditie wordt iedere chawan afzonderlijk in een houten kistje bewaard. Zo'n kistje is inclusief bij de aankoop van een chawan.

 

De prijs van een chawan varieert tussen de €65,- - €185,-

 

De bamboe klopper en het bamboe theeschepje zijn apart verkrijgbaar:

Bamboe theeklopper: Chasen            €17,50

Bamboe theeschepje:  Chashaku        €4,50 

 

Kado tip

 

Het is ook mogelijk om een chawan als verrassingsgeschenk te laten kiezen/afhalen in mijn atelier of Japanse tuin (de tuin is alleen mogelijk van eind april t/m half oktober).

Daarbij geef ik met alle plezier een korte uitleg over de Japanse tuin en de Japanse theeceremonie, onder het genot van een gratis kom Houjicha of Sencha.

 

Wilt u het echt speciaal? Dan kan ik voor €25,- p.p. een traditionele theeceremonie doen, met Japanse versnaperingen.

( voor 1 tot 10 personen )

 

QYTD2271.jpeg
BUXX1575.jpeg
bottom of page